صدای جمهوری اسلامی ایران

ساسانی‌خواه گفت: روایت‌هایی كه از جنگ وجود دارد، روایت زنان و دختران از جنگ را تكمیل می‌كند بطوریكه می‌توان گفت روایت جنگ بدون روایت‌های زنانه ناقص است.

فائزه ساسانی‌خواه، كارشناس ارشد مسائل فرهنگ و جامعه‌شناسی و نویسنده در مصاحبه با برنامه «مثنوی حماسه» رادیو مقاومت اظهار كرد: كتاب «چراغ‌های روشن شهر» به عنوان اولین تجربه‌ام در حوزه دفاع مقدس، یك روایت زنانه از جنگ در جریان مقاومت 45 روزه خرمشهر بود.

وی افزود: كتاب دومی كه نوشتم «سیاوش» شامل دو بخش قبل از انقلاب و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مرتبط با ماجراهای سنندج است كه لایه‌های اول شلوغ شدن سنندج در سال 1357 را روایت می‌كند و قسمت عمده كتاب به دوران سربازی راوی برمی‌گردد.

كارشناس ارشد مسائل فرهنگ و جامعه‌شناسی گفت: یكی از مهمترین اتفاقات در كشور ما بها دادن به جمع‌آوری خاطرات و ثبت و ضبط تاریخ شفاهی جنگ است كه جزو نقاط قوت و مثبت این حوزه به شمار می‌رود. ما در حوزه‌های مختلف، اطلاعات مرتبط با جنگ و روایت افراد مختلف را جمع‌آوری كردیم و بهترین روایت‌ها را از عامه مردم داریم.

ساسانی‌خواه همچنین طبقه‌بندی مسائل تخصصی جنگ در قالب كتاب را نیز از دیگر نقاط قوت كشورمان در حوزه ادبیات پایداری و دفاع مقدس دانست و اظهار كرد: متأسفانه هنوز به بخشی از موضوعات مهم در حوزه جنگ و دفاع مقدس پرداخته نشده و بخشی از موضوعات هم تا حدی تكراری شده است. برای مثال، در برهه‌ای از جنگ برای نقشه‌كشی نظامی از خانم‌های دانشجو به علت دقت عمل و جزئی‌نگری بالایی كه داشتند استفاده می‌شد اما به این موضوع مهم پرداخته نشده است.

وی درمورد سهم و جایگاه ادبیات با محوریت معرفی قهرمانان زن و بانو در حوزه مقاومت گفت: یكی از نقاط قوت حوزه تاریخ شفاهی جنگ، پرداختن به خاطرات بانوان از جنگ است. اگرچه جنگ چهره زنانه ندارد و در لایه اول شاهد گلوله و ادوات جنگی و مردان میدان هستیم اما روایت‌های زنانه از جنگ بلافاصله شروع شدند و با اطمینان می‌توان گفت مصاحبه با همسران شهدا جزو مهمترین روایت‌های جنگ محسوب می‌شود.

كارشناس ارشد مسائل فرهنگ و جامعه‌شناسی با بیان اینكه كتاب «دا» تحول مهمی را در تاریخ ادبیات زنانه از جنگ رقم زد و جهش‌های جدی در روایت‌های زنانه ایجاد كرد، افزود: روایت‌هایی كه از جنگ وجود دارد روایت زنان و دختران از جنگ را تكمیل می‌كند، بطوریكه می‌توان گفت روایت جنگ بدون روایت‌های زنانه ناقص است.

ساسانی‌خواه با انتقاد از اینكه كتاب‌های دفاع مقدس به درستی معرفی نمی‌شوند و مشتری و مخاطبان خود را پیدا نمی‌كنند، گفت: متأسفانه این كتاب‌ها در جامعه دانشگاهی و حتی در مدارس و دیگر مراكز آموزشی و فرهنگی نیز جایگاه خود را پیدا نكرده است.
ساسانی‌خواه با بیان اینكه رزمندگان و قهرمانان جنگ افراد مهم جامعه هستند و خاطرات آنها دارای بار معنوی و ارزشی بسیار بالایی است، تصریح كرد: اینكه در جامعه دانشگاهی ما چه اتفاقی افتاده كه به این موضوع اهمیت نمی‌دهد، باید آسیب‌شناسی شود.

وی درباره جایگاه ادبیات دفاع مقدس با محوریت معرفی قهرمانان زن برای ارائه الگو به نسل جوان گفت: یكی از اتفاقات مهم در گردآوری روایت‌های جنگ این است كه قهرمانان وظیفه خود را به درستی تشخیص دادند و همان زمان به آن عمل كردند و این موضوع در كتاب‌ها به خوبی روایت شده است.

مرتبط با این خبر

  • یمن بازیگردان اصلی منطقه شده است

  • مستند «آورتین» نگاه جدیدی به زندگی سردار سلیمانی دارد

  • عامل اصلی بقای حماس، اعتقادات دینی و ارزش‌های اسلامی است

  • شكست‌های اسرائیل باعث تزلزل ساختار اجتماعی‌اش شده است

  • تلاش تركیه برای آزادسازی داعشی‌های سوریه با هدف فشار بر عراق

  • تغییر موازنه قدرت با تاكتیك‌های جدید حماس/ اعتراف دشمن به ضعفش

  • جوزف عون واقعیت‌های عینی را نادیده نمی‌گیرد

  • عمر دولت جدید لبنان درگرو تأمین منافع حزب‌الله است

  • رسانه‌های محور شرارت بر واقعیات میدان سرپوش می‌گذارند

  • حقوق بین‌الملل با اتفاقات غزه بی‌اعتبار شده است