صدای جمهوری اسلامی ایران

مشاور مركز اسناد انقلاب اسلامی گفت: فرهنگ جهاد و شهادت تعطیلی ناپذیر است و در هر زمان، شخصیت‌هایی در تاریخ اعلام وجود می‌كنند كه مظاهر بارز این نهضت هستند و شهید نواب، امام راحل و شهید سلیمانی مصادیق این فرهنگ در دوره معاصر هستند.

دكتر جواد منصوری، كارشناس تاریخ و مشاور مركز اسناد انقلاب اسلامی در گفت‌وگو با ویژه برنامه «فرمانده» از رادیو مقاومت با اشاره به فرارسیدن سالروز شهادت شهید سید مجتبی نواب صفوی اظهار كرد: این شهید عالی‌قدر در اوایل دهه 20 برای ادامه تحصیل طلبگی خود به نجف اشرف رفت و در سال 1322، با توجه به فضای خاصی كه به خاطر اشغال ایران در كشور حاكم بود و موج شدید ضداسلامی توسط ماركسیست‌ها، ضدشیعی توسط جریان بهائیت و وهابیت و ضد ملی توسط حزب توده و گروه‌های وابسته به بیگانگان شكل گرفته بود، به ایران بازگشت.

وی افزود: در این زمان، كتاب‌ها، مقاله‌ها و سخنرانی‌های متعددی علیه اسلام و تشیع منتشر می‌شد كه ازجمله چهره‌های سرشناس این جریان نیز می‌توان به احمد كسروی مشاهده كرد كه تا جایی پیش رفت كه حتی حكم ارتداد او هم از جانب علما منتشر شد. كسروی كسی بود كه به‌طور رسمی، مراسمات آتش زدن كتب مقدس شیعه همچون نهج‌البلاغه و مفاتیح‌الجنان را برگزار می‌كرد و بر همین اساس، شهید نواب وقتی به ایران برگشت، گروه فدائیان اسلام را تشكیل داد و توانست تا در موقعیت مناسبی، كسروی را از بین ببرد و در ادامه با اعدام انقلابی افرادی همچون رزم‌آرا و هژیر كه عامل این برنامه‌ها بودند، جریان ضداسلامی را منزوی و خانه‌نشین كرد.

مشاور مركز اسناد انقلاب اسلامی خاطرنشان كرد: پس از كودتای آمریكایی‌ها و در شرایطی كه قرار بود در ایران یك هژمونی غالب آمریكایی شكل بگیرد، فدائیان اسلام در محور مقابله رژیم پهلوی قرار گرفت و نه‌فقط انحلال بلكه شهادت تك‌تك اعضای آن در دستور كار بود. در این شرایط، علاء كه نخست‌وزیر وقت بود و تصمیم داشت به عراق بروند و یك ائتلاف ضداسلامی نظامی تشكیل بدهد، فدائیان اسلام نه‌تنها خانه‌نشین نشد بلكه طرح ترور او را اجرا كرد كه البته ناموفق ماند و عمده نیروهای این گروه دستگیر و تحت شكنجه‌های شدید قرار گرفتند.

وی ادامه داد: مظفر ذوالقدر، خلیل طهماسبی و واحدی، سه یار شهید نواب بودند كه پس از دستگیری به همراه او به شهادت رسیدند اما محبوبیت آنان در قلوب ملت ایران باقی ماند تا اینكه در سال 1357، فدائیان اسلام در یك بازآرایی تشكیلاتی توانست دوباره به میدان بیاید و در قالب برخی جریان‌های سیاسی همچون حزب موتلفه، كنش گری فعال سیاسی داشته باشند.

این كارشناس مسائل تاریخی با بیان اینكه رهبر معظم انقلاب، شهید نواب را پیش‌آهنگ جهاد و شهادت در زمانه ما تعریف كرده‌اند، تصریح كرد: می‌توان به‌جرئت ادعا كرد كه خط سرخ او تا به امروز با استمرار فرهنگ جهاد و شهادت ادامه پیدا كرده و شهید سلیمانی به‌عنوان صاحب یك مكتب انسان‌ساز، در امتداد همین نهضت جاودانه است. فرهنگ جهاد و شهادت تعطیلی ناپذیر است و در هر زمان، شخصیت‌هایی در تاریخ اعلام وجود می‌كنند كه مظاهر بارز این نهضت هستند و شهید نواب، امام راحل و شهید سلیمانی را می‌توان به‌عنوان اسوه‌های آشكار فرهنگ ایثار و شهادت دانست.

وی تأكید كرد: در اینجا دو سؤال عمده مطرح است؛ یكی اینكه چطور می‌توان به نهادینه كردن این فرهنگ پرداخت و دوم اینكه چطور می‌توان موانع و چالش‌های پیش روی این كار را برطرف كرد. به هر حال، مكتب امام راحل با رهبری مدبرانه رهبر معظم انقلاب استمرار پیدا كرد و باعث شد تا شخصیت‌هایی همچون شهید سلیمانی را تربیت كند و این اندیشه پویا همچنان زنده است و می‌توان جوانان را با تبیین این مبانی به راه حاج قاسم هدایت كرد.

گفتنی است؛ شهید نواب صفوی در سال 1303 در تهران و خانواده ای روحانی متولد شد. وی از روحانیون مبارز و رهبر جمعیت فداییان اسلام و از پیشتازان مبارزات اسلامی و مكتبی بر ضد رزیم شاهنشاهی و استعمار بود. شهیدان عبدالحسین واحدی، سید محمد واحدی، سید حسن امامی، مظفر علی ذوالقدر و خلیل طهماسبی از یاران با وفای نواب صفوی بودند. نواب صفوی پس از ترور ناموفق علاء در اول آذرماه 1334 بازداشت و در 27 دی همان سال به همراه ذوالقدر، خلیل طهماسبی و محمد واحدی اعدام شد.

انتهای پیام/

مرتبط با این خبر

  • یمن بازیگردان اصلی منطقه شده است

  • مستند «آورتین» نگاه جدیدی به زندگی سردار سلیمانی دارد

  • عامل اصلی بقای حماس، اعتقادات دینی و ارزش‌های اسلامی است

  • شكست‌های اسرائیل باعث تزلزل ساختار اجتماعی‌اش شده است

  • تلاش تركیه برای آزادسازی داعشی‌های سوریه با هدف فشار بر عراق

  • تغییر موازنه قدرت با تاكتیك‌های جدید حماس/ اعتراف دشمن به ضعفش

  • جوزف عون واقعیت‌های عینی را نادیده نمی‌گیرد

  • عمر دولت جدید لبنان درگرو تأمین منافع حزب‌الله است

  • رسانه‌های محور شرارت بر واقعیات میدان سرپوش می‌گذارند

  • حقوق بین‌الملل با اتفاقات غزه بی‌اعتبار شده است