مستندساز برجسته كشورمان گفت: ما مستندسازان بسیار زیادی داریم كه مورد وثوق بچههای حزبالله و سوریه و افغانستان هستند اما برنامهریزی وجود نداشت كه مستندسازان ما بلافاصله پس از تحولات منطقه وارد لبنان و سوریه شده و مستند بسازند.
مهدی شاهمحمدی، تهیهكننده و مستندساز سینما و تلویزیون در مصاحبه با برنامه «مثنوی حماسه» رادیو مقاومت ضمن انتقاد از مدیریت فرهنگی و مسئولان حوزه فرهنگ و نبود پروتكل فرهنگی اظهار كرد: ما برای منعكس كردن اتفاقات مهم و دردناك منطقه به ویژه لبنان طی یكی دو ماه اخیر، یك مستندساز حاضر در این مناطق نداشتیم.
وی با طرح سوالی در این خصوص افزود: شاید دسترسی ما برای ساخت مستند درباره عملیات «طوفان الاقصی» بسیار سخت بود اما در قضیه انفجار پیجرها كه سرآغاز مجموعه اتفاقات و درگیری حزبالله بود چرا هیچ مستندسازی در لبنان نبود كه درمورد این اتفاقات مستند بسازد؟!
مستندساز سینما و تلویزیون گفت: ما مستندسازان بسیار زیادی داریم كه مورد وثوق بچههای حزبالله و سوریه و افغانستان هستند اما برنامهریزی وجود نداشت كه مستندسازان ما بلافاصله پس از تحولات منطقه وارد لبنان و سوریه شده و مستند بسازند.
شاهمحمدی با اذعان به نبود یك سیاست كلی و برنامهریزی بلندمدت در حوزه مستند اظهار كرد: با وجود اینكه مستندات متعددی توسط مستندسازان خلاق تولید میشود و ما مدیران پایه كار هم داریم اما متأسفانه برنامه درستی برای پخش این مستندات وجود ندارد و عملكرد رسانهای به ویژه در حوزه مقاومت بسیار ضعیف است.
وی درباره چالشها و دشواریهای تولید مستند «18 هزار پا» گفت: تولید این مستند از زمستان سال 1396 و ابتدای بهار 1397 شروع شد اما دیگر مراحل كار و دیده شدن این مستند تا پاییز سال 1399 زمان برد چون برای این كار به اندازه یك فیلم سینمایی زحمت كشیدیم. موضوع این مستند درباره محاصره دو شهر در اوج جنگ در سوریه توسط جبهه النصره است؛ دو شهر شیعهنشینی كه جمعیت آنها نزدیك به 35 هزار نفر بود و فقط یك كیلومتر با هم فاصله داشتند اما در زمان محاصره 19 هزار نفر در محاصره گرفتار میشوند و نمیتوانند از شهر خارج شوند. این محاصره پنج سال زمان برد و بچههای مقاوم شهر به صورت داوطلبانه جلوی جبههالنصره ایستادند و جمهوری اسلامی ایران، نیروی قدس و حاج قاسم سلیمانی برای كمك به این مردمِ محاصره شده و برای زنده نگه داشتن آنها بار ریزی هوایی میكردند درحالیكه هیچ منفعتی هم از این كار نبردند.
مستندساز حوزه سینما و تلویزیون ادامه داد: اگر به دولت وقت سوریه بود، مردم این دو شهر را به معنای واقعی رها كرده بود اما ایرانیان بار ریزی هوایی را در این دو شهر انجام میدادند تا مردم این دو شهر از مذاهب مختلف شیعه و سنی و مسیحی زنده بمانند.
شاهمحمدی با انتقاد از اینكه «مستند 18 هزار پا» به جز در جشنواره سینما حقیقت، در جای دیگری نمایش داده نشده است، اظهار كرد: « 18 هزار پا» روایت یك مسئله انسانی و حیاتی و به دور از آلودگیهای سیاسی و موضعگیریهای خاص است اما همین فیلم با همه این مشخصات هنوز نمایش نداشته و این جای سوال دارد.
وی از نگاه نامنظم تلویزیون به سینمای مستند نیز انتقاد و بیان كرد: تلویزیون كه خانه مستند است گاهی اوقات مستند را جدی میگیرد و گاهی اوقات هم ذائقه مخاطب درك نمیشود.
این تهیه كننده و مستندساز حوزه سینما و تلویزیون، فرهنگسازی برای پخش سینمای مستند را ضروری دانست و گفت: ما به این نتیجه رسیدیم كه اگر فقط پنج سال پای سینمای مستند در اكرانهای سینمایی بمانیم، این كالا كه به شدت تأثیرگزار است به سرعت وارد بسته خرید خانوارها میشود.